Kinderhuizen Sinterklaas 2011.

Foto's Katowice en Dabrowka

Foto's Tarnow

Foto's Myslowice

Een lichtpunt in donkere dagen,

Drie december begon de traditionele december – Sinterklaas reis met de vaste groep vrijwilligers Berbara, Jakub en Sjaak om een week lang het zuiden van Polen te bezoeken.

Eerst naar onze verste bestemming Tarnow met onze “nieuwe” Intentiorode bus.
Na een lange reis was de vermoeidheid snel vergeten door het enthousiaste onthaal.
Het kinderhuis onderging een verbouwing en was erg mooi geworden.

De speelkamer waar wij sliepen had nog wel last van een lekkage tijdens ons bezoek !

Een hoogtepunt was de officiële oplevering van de verbouwing met een opvoering van de kinderen onder het oog van de burgemeester en vele andere instanties.

De lokale televisie en krant waren aanwezig en ook wij ontkwamen niet aan een speech en een interview.

In Tarnow en omgeving zijn er op 6 december (Swieto Mikolaj = Poolse Sinterklaas) 13 families met zo’n 50 kinderen bezocht. De familiepakketten werden met open armen ontvangen.

Ook de kinderen van een tweede kinderhuis uit Tarnow bezochten onze activiteiten en de tijd vloog voorbij.

Op 7 december ging de reis verder naar Katowice.
In Katowice worden we altijd zeer gastvrij ontvangen door de kinderen en de zusters.

Allerlei winterworkshops en alle geluidsapparatuur voor 150 kinderen naar binnen en ; … 10 trappen op. Een avontuur op zich.

Maar het plezier tijdens de workshops en de afsluitende filmavond maken alles natuurlijk goed.

Het uitzoeken van nieuwe kleding, schoenen en winter mutsen/handschoenen/sjaals was dit jaar in de gang van het grote huis.

Geweldig toch dat er steeds meer winkels en groothandels zijn die hiervoor fantastische spullen schenken.

Alleen al het mogen kiezen is geweldig voor de kinderen en na het uitkiezen zien zij er niet alleen stralend en als nieuw uit maar ook is dit belangrijk voor hun sociale ontwikkeling.

Een dagje naar het vlakbij gelegen kinderhuis in Myslowice waar het altijd wat betreft de ruimte passen en meten is maar het plezier is er niet minder om.
Door het grote aantal heel jonge kinderen hebben we hier geen avondprogramma gedaan.

Tijdens deze reis hebben we 2 hele mooie poppenhuizen een nieuwe toekomst gegeven en ook zijn er laptops geschonken om te zorgen dat elke leefgroep toegang heeft tot een computer.

Helaas hebben we op de terugreis (domme)pech met de bus gehad en na wegslepen en een Poolse garage ging de reis na 7 lange uren verder.
Tijdens de lange terugreis hadden we zoveel mooie momenten om aan terug te denken.

Bekijk ook de fotocollages

Peter Methorst