Sinterklaas en Kerst in Polen, December 2010.

 

Fotoverslag Gzniazdo

Fotoverslag Katowice

Fotoverslag Tarnow

Fotoverslag Wisla

Reisverslag Sinterklaas 2010

Reisverslag Kerst 2010

De Sinterklaasreis

Verlichting in donkere dagen,


Vier december op reis met de vaste groep vrijwilligers Berbara, Jakub en Sjaak om een week lang het zuiden van Polen te bezoeken. In Polen staat Tomek altijd weer klaar

Naar ons vaste huis in Katowice, een bezoek aan een bekende jeugdorganisatie en een nieuw kinderhuis verder richting de Russische grens.

In Katowice worden we altijd zeer gastvrij ontvangen door de kinderen en de zusters.

Kleding, schoenen, speelgoed, allerlei winterworkshops en alle geluidsapparatuur voor 150 kinderen naar binnen; … 10 trappen op. Een avontuur op zich.

Maar het plezier tijdens de workshops en de afsluitende karaokeavond maken alles natuurlijk goed, de eerste keer dat we een professionele karaoke konden doen met veel nummers op de mediabox, Poolse inschrijfkaarten en onze nieuwe draadloze microfoons. Het was geweldig.
Dit zullen we nog heel vaak doen.

 

Ook ons rad van fortuin beleefde zijn eerste draaien, misschien moeten er volgende keer maar bodyguards mee want ook dit was een schot in de roos voor de kids.

 

De kinderen in het buurthuis hadden ons alleen nog maar met onze zomeractiviteiten gezien, het werd een groot feest en alle workshops was het genieten.
De shops en alle verrassingen hadden wel tot gevolg dat iedereen bepakt en bezakt met een glimlach van oor tot oor naar huis gingen.

 

Toen nog 2 uur richting de Russische grens naar een voor ons nieuw kinderhuis, voor deze kinderen waren we de eerste buitenlanders en eerst vonden ze ons maar raar praten en begrepen ze niet dat wij ze niet verstonden.

Er was bijvoorbeeld een te kort aan schoenen en de directrice viel bijna om van al onze mooie nieuwe schoenen en kleren voor de kinderen. Ook de computer en de andere cadeaus krijgen en mooie toekomst.

Voor elke activiteit stonden de kinderen in de gang te springen en het werd een intens bezoek.

 

Tijdens de lange terugreis door besneeuwde Europa hadden we zoveel mooie momenten om aan terug te denken.

 

 
Kerstmis 2010

Er weer tegenaan kunnen,

Uit ons eerste contact afgelopen juli met een Poolse jeugdorganisatie uit Warschau is het laatste project van 2010 ontstaan.
Kinderen uit kinderhuizen en via jeugdzorg een week uit de thuissituatie halen en een kleine week vakantie te bezorgen.

Zelf de eerste kerstdag in “ons” kinderhuis in Katowice geweest om met de kinderen kerst te vieren. Hierna was het nog maar een klein stukje naar de bergen, ruim 25 begeleiders uit Polen, Noord Ierland en Nederland waren vanaf tweede kerstdag aanwezig om 70 kinderen een onvergetelijke week te bezorgen.
Even de zorgen vergeten, allerlei leuke en vaak nieuwe activiteiten doen en gewoon genieten.

De locatie was een baptisten kerk in de zuid Poolse bergen, het kamp had een christelijke grondslag en twee maal per dag waren er fellowships.
Verder werder er veel workshops gedaan zoals games, bingo, fotoshoot, Engelse les.

Er lag net als in Nederland veel sneeuw en de door ons meegebrachte snowgliders zijn dan ook veel gebruikt, een tocht in een arreslee met aansluitend “kielbasa’s” roosteren boven het vuur was een belevenis,
Het skiavontuur bij een paar sleepliften was geweldig, wat waren we blij dat we voor de kinderen skibroeken, winterjassen en mutsen  ingezameld en meegenomen hadden, temperaturen tot -24 maken spelen in de sneeuw in je spijkerbroek geen pretje.

Oud en nieuw werd gevierd met een talentshow waarin onze nieuwe karaoke en disco een grote rol speelde, een groot feest met lekkere dingen en kinderchampagne maakte het geheel compleet.
Na het kijken naar het vuurwerk van het dorp en nog een paar uurtjes plezier kwam er een einde aan een mooie week.

De volgende ochtend afscheid nemen van de kinderen die met allerlei bussen naar huis gingen en er weer een tijd er tegenaan kunnen.

   
© ALLROUNDER