Reisverslag december 2009

 

Het reisverslag
Fotoverslag Gizyce
Fotoverslag
Szprotawa

Fotoverslag Warschau

Familiepakketen uitdelen

De laatste reis van 2009 was naar de regio Warschau.

Wederom in samenwerking met Tomek van de Poolse vestiging van Cascade is er een nieuw kinderhuis uitgezocht in Warschau. Het kinderhuis Gizyce werd voor de tweede maal bezocht en het kinderhuis in Szprotawa voor de derde keer. Hier hebben we ook een kinderhuis uit Zary en een speciale school op bezoek gehad. De familiepakketten zijn samen met de directrice van Szprotawa uitgedeeld bij de mensen thuis. De nieuwe computers werden in elk kinderhuis direct door Sjaak geinstaleerd bij de kindergroepen en ook de dozen met sultana’s, kerstversiering en vele andere zaken werden maar al te graag in ontvangst genomen.

 

Na aankomst in Gizyce waar de kinderen voor de ramen stonden te wachten stond de bioscoop al na 30 minuten te draaien !!

Met Tomek, Sjaak, Berbara en Jakub hebben we het huis al snel omgebouwd in een kinderparadijs.

Nieuwe kleding, schoenen, speelgoed; het kon niet op. Gadgettasjes gevuld van chocoladeletter tot stuiterbal. Op de foto en hierna lijstjes versieren blijft top. De “Wiistraat”, ijshockeytafel, snoepmachine, disco, bingo, eigen t-shirts maken en nog veel meer maakten het dagen van samen met de kinderen plezier maken.Het contact met de kids was erg goed en het afscheid was weer moeilijk

 

In Warschau waren we nog nooit geweest en naast het kinderhuis was er ook een interventiehuis gevestigd.

Nieuwe kinderen, natuurlijk aftasten en ze vonden het maar raar dat we geen( te weinig) Pools konden.

Het zelfde programma, na alles even twee trappen te hebben getild, was helemaal goed.

We kwamen niet weg zonder een korte nachtelijke rondleiding met de auto langs de bezienswaardigheden van Warschau.

 

De verplaatsing naar Szprotawa duurde erg lang en we kunnen rustig stellen dat nog niet alle wegen in Polen goed begaanbaar zijn.

Alhoewel het kinderhuis op zijn kop stond door een verbouwing was het ontvangst erg fijn en was hun “woonkamer” ook de onze en ze pasten er zelf momenteel al echt niet in.

Stanislaw van Cascade is hier komen helpen en ook de dochter van de directrice met een vriendin kwamen van hun studie in Wroclaw speciaal naar ons toe om te helpen met de activiteiten en de taal.

Naast ons “gewone”programma hebben we hier ook in de omgeving pakketten uitgedeeld en een ding was wel duidelijk; ze konden het zeker gebruiken. Wat zijn er toch een verschillen.

Ook i.v.m. met de verbouwing hebben we deze kids met de bus een dagje meegenomen naar de bowlingbaan en een pizzapunt.

 

Kortom een zeer geslaagde reis en een kijkje nemen bij de fotoverslagen is de moeite waard, en kijk ook eens naar de blogs van Berbara op de Intentio Hyves pagina.

 

   
© ALLROUNDER